UA-57280826-2
logo hettie 5

Parel informatie

Parels & Parels

Er zijn verschillende parelsoorten.
De meest gestelde vragen van de consument over parels zijn:Hoe weet ik wat voor parels ik heb? en: Zijn ze nou echt of niet?  Parelduiker was een moeilijk beroep: met één adem soms tot een diepte van 40 meter duiken en altijd het gevaar lopen om te worden aangevallen door haaien. Duizenden jaren lang was dit de enige manier om parels te vinden. Men zegt dat voor een oogst van drie of vier mooie parels een ton oesters moest worden gevist.
Parels uit de vroegere “duiktijd” zijn dus heel zeldzaam en duur. Het vissen of duiken op echte parels gebeurt nu weinig meer. 
De term “echte parel” gebruiken we voor de parel die vroeger werd opgedoken in de Perzische golf, Rode zee en Golf van Mannar tussen Sri Lanka en India. Echte parels kwamen uit de “pinctada Radiata” oestersoort.
Echte parels zijn in het algemeen heel klein en niet rond van vorm, maar een ronde parel heeft natuurlijk meer waarde. Ze hebben vaak een geelachtige gloed. Echte parels vinden we in de maten van 2 tot 7 mm.

Gecultiveerde parels

Er zijn vier belangrijke soorten parels die gecultiveerd zijn. Dit zijn Akoya-, Tahiti-, Zuidzee-, en zoetwaterparels.
Deze parels zijn voor ons ook de belangrijkste parelsoorten: hiervan maken wij onze parelsieraden..
Deze parels groeien in vier verschillende oesters/mosselen en zijn dus wel een natuurproduct. Het verschil tussen gecultiveerde parels en echte parels zit in het feit dat de groei van de parel in een gecultiveerde parel begint door menselijk interventie.
In alle drie de zoutwater parelsoorten (Akoya-, Tahiti-, en zuidzeeparels) wordt er een geslepen bal van schelpmateriaal ingezet. De parelmoerlaag groeit hier omheen. Hierdoor ontstaan mooie ronde parels. Het kan circa drie jaar duren om een mooie parel te laten groeien met een goede laag parelmoer. Dit proces is erg arbeidsintensief. Dit is ook terug te zien in de prijzen van zoutwater parels in vergelijking tot zoetwater parels.

Zuidzeeparels zijn de grootste zoutwaterparels die gekweekt worden. De meest beroemde en mooiste van deze parels worden gekweekt in de zeeën rondom Australië en Indonesië. Zuidzeeparels hebben vele kleurvarianten, de kleur wordt bepaalt door de binnenzijde van de oesterschelp en varieert van wit, roomwit, zilverwit naar champagne, lichtgoud en diepgoud. De pareloester waarin men de Zuidzeeparels kweekt heet de “Pinctada Maxima”. Het zelfde proces van kern implantatie word gebruikt voor Zuidzeeparels als voor Tahitiparels en Akoyaparels. De langzame groei en tevens de onderhoudskosten van pareloesternetten midden op zee maken Zuidzeeparels de duurste parelsoort na natuurlijke parels. Zuidzeeparels kunnen groeien tot maar liefst 20 mm en groter. 
 
 

 
Winkelwagen
webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop