UA-57280826-2
logo hettie 5

Handgemaakte zijden shawls/omslagdoeken met wol gevoerd.

 

Het is de mooiste stof die mensen hebben uitgevonden: zacht, glanzend, soepel en ijzersterk.
Zijde is het materiaal waarmee je macht, luxe en smaak uitstraalt.
En het draagt nog heerlijk ook.

Er is geen stof die zo sensueel de contouren van het lichaam volgt als zijde, in zachte golven of in een waterval van plooien.

Zijde neemt gemakkelijk kleur op en straalt die ook intens weer af. Van nature weerkaatst de driehoekige zijdedraad een prisma van kleuren, waardoor het een subtiele glans heeft.

Het enige wat zijde niet goed doet, is het geleiden van warmte. Maar ook dat is een pluspunt, want daardoor is het koel in de zomer en warm in de winter.

Zijde was eeuwenlang voorbehouden aan de machtigen der aarde, als basis van pauselijke kazuifels, koninklijke mantels en keizerlijke gewaden.

90 procent van alle zijde in de wereld wordt gesponnen door de ‘Bombyx mori’, de rups van een nietig motje dat leeft op de bladeren van de moerbeiboom, die in zonnige streken groeit. Na eeuwen van zijdeteelt kan de Bombyx mori zonder de mens niet meer bestaan; hij is inmiddels blind en kan niet meer vliegen. Wat hij wel goed kan, is eten, tot hij 10 duizend maal zo groot is als zijn oorspronkelijke gewicht, om zich daarna te wikkelen in één lange draad van 2,5 tot 3,5 kilometer.

Per cocon is het mogelijk een ononderbroken draad van gemiddeld 1,2 km af te wikkelen.


Hetty van Oorschot-Lemmens

Winkelwagen
webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop